Audi Q5   Veiligheid   Airbagsysteem  Beschrijving van het airbagsysteem
Het airbagsysteem wordt bij zware botsingen geactiveerd.
Het airbagsysteem is zo ontworpen, dat bij zware frontale botsingen de bestuurders- en bijrijdersairbag worden geactiveerd.
Bij zware aanrijdingen van opzij worden de zij-airbags samen met de hoofdairbag aan de betreffende zijde van de wagen geactiveerd.
Bij bijzondere ongevallen is het mogelijk dat zowel de voorairbags als de zij-airbags en de bijbehorende hoofdairbag worden geactiveerd.
Bij lichte frontale botsingen en aanrijdingen van opzij alsmede bij botsingen van achteren en het over de kop slaan van de wagen wordt het airbagsysteem niet geactiveerd. In deze gevallen worden de inzittenden door de omgegespte veiligheidsgordels op conventionele wijze beschermd.
Activeren
Er kan niet algemeen worden beschreven wanneer het airbagsysteem wordt geactiveerd, omdat de omstandigheden bij ongevallen zeer verschillend zijn. Belangrijk zijn bijvoorbeeld de hoedanigheid van het voorwerp waar de wagen tegenaan botst (hard, zacht), de botshoek, de snelheid van de wagen enz.
Voor de activering van het airbagsysteem is de bij een botsing optredende vertraging doorslaggevend. Sensoren in de wagen zorgen samen met het regelapparaat voor ongevalherkenning en dus voor doelgerichte en tijdige activering van de veiligheidssystemen. Als de tijdens een botsing optredende en gemeten vertraging van de wagen onder de in het regelapparaat aangegeven referentiewaarden blijft, worden de airbags niet geactiveerd, hoewel de wagen ten gevolge van het ongeval sterk vervormd kan zijn.
Aanwijzing
Bij het activeren van de airbag komt fijn stof vrij. Dat is volledig normaal en betekent niet dat er in de wagen brand is uitgebroken.